Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

Kennel SNOWPUG - Pugs in North Norway

"You haven`t live - before you have been living with a pug"

Norway's northernmost FCI registered pug breeder

Handling av hund hva er det?

Min mening er at det å være en handler kombinerer mange aspekter. Det viktigste er at han/hun er ansvarlig for hvordan hunden presenters på utstillinger. Imidlertid, før man tenker på å stille en hund, må handleren gjøre alt som trengs for at forhåpningene om gode plasseringer skal bli oppfylt. I dette ligger blant annet at handleren er i stand til å forstå og å “lese” hva den aktuelle hunden trenger for yte sitt beste der og da. Til slutt må en handler vite alt som skjer i forkant av en utstilling. En handler må også være i stand til å takle stressende situasjoner og å ta raske avgjørelser. Han/hun må være kreativ, forberedt på å gjøre det som trengs for å få hunden til å vise seg fra sin beste side. Handleren må også være tålmodig og villig til å lære.

ØVELSE GJØR MESTER. Dette betyr at handleren hele tiden må ha den disiplinen som trengs for å være i stand til a takle den personlige utfordringen det ligger i det å vise en hund.

Grunnleggende tips for å vise en hund:

Enhver hund må lære seg til å være komfortabel på handlerens venstre side.

Hvordan…

Øvelse og disiplin er det viktigste for å få dette til. Gå tur med hunden (daglig om mulig). Lær alltid hunden til å gå på venstre side av deg selv, ikke tillat den å være foran eller bak deg. Ros og klapp hele tiden for på den måten å få den til å føle seg glad og sikker.

En utstillingshund må også lære seg til å akseptere andre hunder og mennesker og også tillate at fremmede (dommeren) berører den.

Hvordan?

Under den daglige turen la hunden venne seg til fremmede mennesker. Be folk om å klappe hunden, på denne måten bygger du opp hundens selvtillit og gjør den trygg. Dermed vil hunden være i stand til å møte enhver situasjon som måtte oppstå i utstillingsringen.

Ta valpen med på valpeshow eller på utstilling flere ganger. Det gjør at du selv lærer hvordan hunden oppfører seg i ringen.

En utstilling er en KONKURANSE som krever at hunden er i sin beste form, både fysisk og psykisk.

Hvordan?

Hunder må få korrekt fôr (Premium eller super-premium kvalitet) og mosjon (avhengig av rase og alder). Glem ikke at hunden kan sammenlignes med en ATLET og derfor fortjener det beste du kan gi den. Pa den måten blir hunden i stand til å yte sitt på utstillinger.

Disse tipsene er noe av det som forhåpentligvis vil gjøre det mulig for din hund å vise seg fra sin beste side i utstillingsringen.

.................å være en handler kombinerer mange aspekter

Hva kan vi så gjøre for å presentere vår hund på en best mulig måte? Det er en selvfølge at vi alltid møter med en velstelt hund, som er godt "luftet" på forhånd. Hvis hunden ikke er i pels, så la den heller bli hjemme. Det er mange utstillinger i løpet av året, så anledningen vil helt sikkert by seg senere. Det er ikke å anbefale å vise en hund i dårlig pels eller kondisjon (for tykk/tynn) - den bør være i UTSTILLINGSKONDISJON.

Husk at hundens eksteriør er det ingen ting å gjøre med. Den er resultat av sine foreldre, og viser om oppdretteren har lykkes i å finne en god kombinasjon. Ta det derfor ikke personlig dersom din hund ikke helt er idealet for rasen. Alle ønsker jo å eie eller være oppdretter av den beste hunden. Men alle kan jo ikke vinne alltid.

Det DU imidlertid kan gjøre, er å presentere hunden på beste måte overfor dommeren. Det blir sagt at utseende utgjør 50 prosent og handling utgjør 50 prosent. Dette begynner allerede når du får valpen. En glad hund, som er foret riktig og som får rikelig mosjon og masse kjærlighet, vil ALLTID være en god hund, uansett premiering.

HANDLING er kunsten å vise frem en hund i en utstillingsring for en dommers vurdering av eksteriøret opp mot den individuelle rasestandarden. Den som viser frem hunden blir kalt "HANDLER". Ved bedømming er det laget flere typer "MØNSTER/FORMASJOER" for å teste hundens ferdigheter, samt hundens og handlers samarbeid. 

En handling/fremvisning bør være elegant og utføres med presisjon. En sympatisk myk handlermåte uten bruk av noen form for hardhendt korreksjon av hunden. Evnen til å få en hund til å yte optimalt er en kunst og en fin balanse mellom å oppmuntre og dempe hunden er noe som må øves på.  

Bildet er av meg og Zloty Pies Diane "Emma. Dette var min mors hund - en etterlengted Lhasa Apso tispe - som min mor hentet i Polen i 2017. Etter min mors brå død i juli 2018 - overtok jeg "Emma".

KLESKODEKS - Dersom man bruker skjørt så skal dette rekke til knærne. Viktig at man prøver å løpe/bøye seg i antrekket før man bruker det på utstillingsdagen. Klær som virker uanstendige bør ikke brukes da det "blir usmakelig". Dype utringinger, høye skjørt splitt, korte skjørt bør unngås. Man bør ikke bruke klær som er "flagrene, fargesprakende, distraherende mønster" - da dette tar bort fokuset av hunden - man skal huske på at HUNDEN SKAL VÆRE I FOKUS - ikke handleren. Mopsen (og Lhasa Apso som er på bildet) er en selskapshund (Gruppe 9 - Selskapshunder) og man bør da kle på seg et klassisk selskapsantrekk/fint antrekk. IKKE JOGGEBUKSE o.l. - man skal være representativ for rasen!

UTSTYR/UTSTILLINGSBÅND - Mopsen er som sagt en selskapshund og dette er noe man må tenke på iht valg av UTSTILLINGSLENKE. Det er forskjellige lenker på markedet og her må man bare prøve seg frem for å finne den lenken som passer deg og din hund best. Det man bør huske på er at lenken skal være elegant, IKKE FOR TYKK (både bånd & halslenke) og ikke for lang. Når du viser hunden frem i ringen så skal IKKE enden av båndet henge ned fra hånden. Halsbåndet skal være behagelig for hunden og ikke være for stram "slik at man presser valkene fremover e.l". Det fineste er å bruke halvstrup av god størrelse slik at når man presenterer hunden - faller lenken "løst ned" rundt hundens hals.

Legger ved noen linker for å vise hva jeg mener med bånd/utstyr:

  • Dog Show Leads
  • - lager utstillingsbånd som er håndsydde i lær og man kan velge hvilken bredde, farge, type og lengde man ønsker. Utstillingsbånd som matcher er fint - slik som halvstrup halsbånd og leiebånd i samme farge. God kvalitet.
  • Eksempel på HALVSTRUP (her i gull) fra Tempo Hund/Katt
  • Utstillingsline med fast kjetting halslenke
  • - denne er veldig myk og behagelig - fra Tempo Hund/Katt
  • Nummerlappholder er VELDIG viktig. Her finnes det utrolig mye å velge mellom - men legger ved en link til Rase nummerlappsholder fra Bamses Bollar
  • Luxess Showleads
  • - lager personlige flotte utstillingslenker etter eget ønske

MØNSTER/FORMASJONER er noe man må øve mye på for å få disse til å fremstå korrekt (jeg har laget en side der "Mønstrene/Formasjonene" vises). Når man øver så tren gjerne med utgangspunkt i en "fiktiv dommer" som du plasserer midt ute på treningsplassen. Ved innlæring av mønster er hunden i utgangspunktet unødvendig. Tren uten hund til du er 100% sikker på de forskjellige mønstrene/formasjonene. Da er du en trygg handler/fører for hunden når dere skal gjøre det sammen. Det er viktig å passe på at man undedr trening/utstilling alltid holder rette linjer og tydelige vendinger. Pass også på å trene på å vise frem hunden med både venstre og høyre hånd.

En viktig ting som er viktig å trene på er "Å STILLE OPP/PRESENTERE HUNDEN" så raskt og enkelt som mulig etter hvert mønster/formasjon (bruk gjerne frihandling dersom hunden kan dette). Det er viktig å passe på at avstanden til dommeren under presentasjonen/oppstillingen - dette slik at ikke dommeren får hunden for nært innpå seg (avstand skaper balanse og overblikk). Mopsen er en liten miniatyrhund som skal vises frem på bord - så det er viktig å trene på løfteteknikker og på presentasjon på et bord. Jo tydeligere du er som handler - jo lettere følger hunden etter deg.

Utstillingsringene varierer i størrelse alt avhengig av raser som skal bedømmes i ringene - store hunder, større ringer - men er alltid formet som en firkant. 

De mest vanlige mønstrene/formasjonene er: TRIANGEL, FREM OG TILBAKE, BOKSTAVENE T OG L - i tillegg til at alle hundene i den respektive klassen ses/bedømmes alene av dommeren skal alle i klassen samles inne i ringen og presenteres på en rekke for en samlet rasebedømmelse til den respektive påmeldte klassen.

TREKANT - Her skal man vise frem hunden fra dommeren, i profil og mot dommer som avsluttende presentasjon. Se for deg en trekant og husk at du alltid holder rette linjer og tydelige vendinger.

T- OG L FORMASJON - Når man går disse formasjonene viser man hunden fra alle sidene (venstre- og høyre-, fremme- og bak på hunden + bruk av venstre- og høyre hånd). Man begynner formasjonene med å gå FRA dommeren, deretter i linjene som en T eller L. Husk på tydelige vendinger og avsluttende presentasjon av hunden.

RETT FREM OG TILBAKE - her skal man vise frem hunden med å gå FREM og TILBAKE fra/til dommeren uten at dommeren skal måtte bevege seg for å se hundens bevegelser. Formasjonen avsluttes med presentasjon av hunden. Ved denne formasjonen ser dommeren hundens bevegelser forfra og bakfra.